Müslüm Gürses Müslüm Gürses

Müslüm GÜRSES :: Başlığı Görüntüle - hakkı bulut, fazıl say, müslüm baba
hakkı bulut, fazıl say, müslüm baba

Müslüm GÜRSES Forum Ana Sayfası -> Müslüm Gürses Genel
Yazar Mesaj
tonyukuk
Yeni Üye
Yeni Üye

MesajTarih: 29-Ağu-2010 / 21:13    Mesaj konusu: Cevap: hakkı bulut, fazıl say, müslüm baba

Arabesk müzik var olduğundan bu yana her zaman kabul gördüğü oranda tartışılmış ve “sevenleri” ile “sevmeyenleri” diyerek gruplaşmalardan kendini uzak tutamamıştır. Bir müzik dalı üzerinde bu kadar fırtınalar koparılması, birçoklarının planlarını ter yüz etmiş ve tepkiye etki olarak arabesk müzik taraftarları gün geçtikçe artmaya devam etmiştir.
60lı yılların sonunda memleket gündeminde kendine yer bulan arabesk müzik, sözüyle, bestesiyle ve özellikle duruşuyla ayrı bir yere sahip olduğunu her zaman ispatlamıştır. Çünkü arabesk müzik dinleyicisinin tutkunluğunu ayrı bir yere koymak gerekir. Bu dinleyici kitlesi sevdiği müziğe, sevdiği sanatçıya körü körüne değil bütün benliğiyle sahip çıkan bir değerli kitledir.
Elbette bu dinleyici kitlesinden, Müslüm Gürses dinleyicisini ayrı bir yere koymak gerekir. Bağlılığıyla, sanatçısına sonuna kadar sahip çıkmasıyla, konserlerde kendinden geçen tavırlarıyla bu dinleyiciler aynen bir cemaat gibi, ayrı bir topluluk gibi “Müslümcü” kimliğini kazanmış bir ayrıcalığa sahiptir.
Müslüm Gürses, ilk eserini ortaya koyduğu günden bu yana sürekli gündemde olmuş, yaptığı eserlerle haklı bir üne kavuşmuştur. Orijinal albümlerinin sayısı bakımından Türkiye’de ulaşılması zor bir sayıya sahip olan Müslüm Gürses, aslında farklı bir rekora da imza atmış durumda. Orijinal albümleri dışında korsan olarak adlandırılabilecek albümlerinin sayısı bakımından da Müslüm Gürses ayrı bir yere sahiptir.
Müslüm Gürses, bir yılda bazen üç orijinal albüme imza atarak bu alanda da kendine has bir duruş sergilemiştir. Yaptığı şarkılardaki kendine özgü duruşuyla, öğüt veren, sahip çıkan sanatçı tavrıyla sevenleri tarafından Müslüm Baba olarak anılarak önemli bir payeye de ulaşmıştır.
Müslüm Gürses, iyi bir yorumcudur. Belki söz-müzik çalışmalarının içinde birkaç eser hariç yer almamıştır ama kendine has yorumuyla arabesk müzikte önemli bir yer edinmiştir. Bu kendine has söyleyiş o kadar büyük bir hayran kitlesine ulaşmıştır ki bırakın dinleyicileri, Müslüm Gürses’in ses rengine uyan birçok sanatçı da arabesk müzikte yer bulmaya çalışmıştır.
Sanatta önemli bir yere gelmiş insanların taklitlerinin, benzerlerinin olması da kaçınılmazdır. Orhan Gencebay’ın Bahadır Aydoğan; Ferdi Tayfur’un Aydoğan Tayfur, Ferdi Gürses gibi benzerlerinin olduğu bir ortamda Müslüm Gürses bu açıdan da yine farklı olduğunu göstermiştir. Ben benzerlik sırasına göre sıralayacak olursam; Pop Star Selçuk, Hakan Taşıyan, Hakan Gürses, Erol Budan, Güçlü Soydemir gibi isimleri sayabilirim. Bu isimler de zaten her fırsatta iyi bir Müslüm Gürses hayranı olduklarını ifade etmişlerdir. Hayranlığın sese yansıması bu olsa gerek.
Müslüm Gürses dinleyicisi sadık bir dinleyicidir. Sanatçıları pop okuduğunda da, jaz okuduğunda da, reklâmlarda çeşitli rollerde yer aldığında da onu hiç yalnız bırakmamışlardır. Bu her sanatçıya nasip olamayacak bir ayrıcalıktır.
Bugünlerde arabesk üzerine gerekli gereksiz konuşanlara Müslüm Gürses hem duruşuyla hem de aldığı tavır ile iyi bir ders vermiştir. Fazıl Say’ın arabesk üzerine sarf ettiği sözlere en güzel cevap Müslüm Gürses’in dünya çapında bir organizede yer alması gösterilebilir. Fazıl Say boş konuştuğu müddetçe bilmiyor ki arabesk müzik kazanıyor. Fazıl Say bilmiyor ki bu milletin değerleriyle oynayanlar günün birinde yok olmaya mahkûmdur.
Ortam arabesk üzerine toz dumanken Hakkı Bulut bir tv kanalına konuk oldu. Hakkı Bulut ki arabesk müziğin tarihiyle eş bir sanat yılına sahip olmasına rağmen, hatırı sayılır bir albüm sayısına ulaşmasına rağmen ve neredeyse bütün eserlerinin söz ve müziklerini kendisi yapmasına rağmen bir türlü “İkimiz Bir Fidanız”ve “Son Mektup” şarkılarının ötesine geçememiş bir sanatçıdır. Katıldığı programda “arabeskin asıl babası benim”, “Müslüm Gürses iyi bir yorumcu değil.” “Müslüm Gürses, eser oluşturtamayan, başkalarının eserlerini seslendiren biridir.” gibi birbirinden tutarsız ifadeler ortaya koyarak arabesk dinleyicisinin tepkisine sebep olmuştur.
Sanatta eser ortaya koymak elbette çok önemlidir. Fakat daha da önemlisi, o eseri yorumlamaktır. Müslüm Gürses, kalitesinden ödün vermeden bunu yıllardır başarmış bir sanatçıdır. Nasıl ki Edip Akbayram da yalnızca bir yorumcudur ama adını hiç gölgelememiş güçlü bir yorumcudur. Bu onların sanatçılıklarına bir zarar getirmez. Mesela, ben Serdar Ortaç’ın bestelerini çok beğenirim ama onun yorumuna tahammülüm yoktur. Hakkı Bulut, arabeskin babalığına soyunurken, acaba dönüp de arkasına hiç baktı mı? Bunca yıldır yaptığı binlerce beste arasından hangileri dillere dolanmıştır?
Hal böyleyken, ben 1990 yılından bu yana iyi bir Müslüm Gürses dinleyicisi olmaktan gurur duyuyorum. Biliyorum ki dinlediğim, tutkunu olduğum sanatçı sıradan değil, onun dinleyicileri de sıradan değil. Böyle bir sanatçıya da ancak böyle bir dinleyici yakışır.
3 dakika sonra eklenen mesaj:
Yazı, değerli yazarımız Mustafa UÇURUM'a aittir. Yazının Yer Aldığı Site:

www.beyazkivilcim.com
11 dakika sonra eklenen mesaj:
Ben yazarın yazısına şunu da ekleyeceğim. Arabesk dünyamızı süper lige benzetiyorum. Üç büyüklerimiz var. Müslüm Gürses, Ferdi Tayfur, Orhan Gencebay. Diğer sanatçıları da Anadolu takımı sayarsak arada bir çıkış yapmalarına da şaşırmamak gerek.
Kullanıcı profilini gör
adem_reis78
Aktif Üye
Aktif Üye

Nereden: İstanbul
MesajTarih: 30-Ağu-2010 / 05:13    Mesaj konusu: Re: Cevap: hakkı bulut, fazıl say, müslüm baba

Her Şey Ortada Tşşkler Kardeş Wink

Fanatik Üye
Fanatik Üye

Nereden: manisa
MesajTarih: 30-Ağu-2010 / 14:45    Mesaj konusu: Re: Cevap: hakkı bulut, fazıl say, müslüm baba

harika bir yazı ortaya çıkmış gerçekleri bire bir anlatmış ben istiyorumki,fazıl say gibi hakkı bulut gibi insanların bu yazıyı okuyupta ders çıkarmalarını isterim,kalemine sağlık.

1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

Muslumcu.com & Muslum-Gurses.com & Muslumcu.net
Bu Site Müslüm Gürses'e Destek ve Hayranlarını Bilgilendirme Amaçlı Hazırlanmıştır.
Copyright © Müslüm Gürses Fan Club !! 2003 - ∞ !! - Kurucu: Bilal Bilgi
Forum - Arşiv - Haber - Şarkı Sözü - İnşaat Bölümü - Civil Engineering