Müslüm Gürses Müslüm Gürses

Müslüm GÜRSES :: Başlığı Görüntüle - ''Babailiğin isyankar şeyhi Müslüm Gürses''
''Babailiğin isyankar şeyhi Müslüm Gürses''

Müslüm GÜRSES Forum Ana Sayfası -> Müslüm Gürses Genel
Yazar Mesaj
ervan403
Üye
Üye

Nereden: van
MesajTarih: 22-Hzr-2009 / 23:04    Mesaj konusu: ''Babailiğin isyankar şeyhi Müslüm Gürses''

Zaman gazetesi yazarlarından Sadık Yalsızuçanlar'ın geçmişte Müslüm Baba ile ilgili şahit olduğu bir olayı anlatışını okudum ve çok duygulandım. Bu yazıyı buraya tamamen sığdırmak mümkün olmadığından bazı kısımlarını alıntı yaptım ve istedim ki tüm Müslümcü dostlarım Babanın zaten bizce bilinen yönünün bu gölgede kalmış fakat yazarın ulusal basındaki bir gazetede yayınlamış olduğu bu muhteşem öyküsü ve anlatımın herkesçe bilinmesi ve sevdiğimiz saygı duyduğumuz bu samimiyet kalesi sanatçının ne yüce gönüllü olduğunun tekrar anlaşılmasıdır.

Sırlı Tuğlalarda yer alan öykümün konusu bu idi; Babailiğin iki kolu vardır biri Orhanilik diğeri Müslümilikdir ki ikincisinin postnişini Müslüm Baba bir gün '' yoksulların parasını alıp zenginlerin bankasına aktaran bir zalime rastgelince fena halde sinirlenerek '' Yav sen yılanmısın , baykuş musun. Dokunduğunu zehirliyorsun, konduğun yeri yıkıyorsun? Zalim adam Müslüm Baba ya ve sözlerine fena sinirlenip'' sen bu işe karışma moruk'' diyerek çekip gitti. O günün gecesinde adamın şirket binasında yangın çıktı, dolarlar, hisse senetleri Eurolar ne varsa yanıp kül oldu. Müslüm Baba bir yakınının düğününden dönüyordu ki Etilerdeki görkemli bainanın yandığını görünce '' çek oraya'' dedi şoföre. Tefeci saçını başını yoluyor '' anlamıyorum nasıl oluyor onca güvenliğe rağmen , bu ateş ocağıma nasıl düşer'' diye dövünüyordu. ''Yaklaş oğlum'' dedi şoföre Müslüm Baba. Camdan sarkıp sızlanıp dövünen adama, '' yoksulların ahından düşmüştür '' dedi ve uzaklaştı.

Yazar bu olayı anlattıktan sonra Babanın yıpranmış yorulmuş sesine rağmen sesinin ne kadar geniş kitlelere yayıldığını anlatarak şöyle devam eder;

Müslüm Babayı anlamak:Müslüm Babanın kişiliğini kimiliğini icara tarzını, sözlerini, bu sözlerini yorumlaya biçimini anlayabilmek için meseley bu zaviyeden bakmak lazım. Geçtğimiz günlerde bir tv programında kendisine su getiren görevliye '' su gibi aziz ol'' deyince, sunucu '' aziz ol ne demek baba '' diye sormuş. Müslüm Baba da aziz.. aziz yani sevgiliden de üstün olan diye cevap vermişti.EL-Azizi allahın ismilerindendir ve herşeyden üstün olan anlamına gelir. Müslüm baba nın bu tür ihsaslarının yanısıra inisiye olmuş insanlara özgü ''edep ve erkan hali gözlemek her zaman mümkündür. Milyonlarca hayranı olan, yüzlerce albümü, onalrca fan kulübü her konserinde izdiham çıkan on milyonlar satan cd ve kasetleri olan biri olarak bu kadar mütevazi olabilmesi için belli bir kemal yaşamış olması gerekir.

Şeyh Bedrettine uzanan gelenek; Müslüm Baba'nın düşünülmesi unutulan bir başka meselesi Frank Sinatra gibi nice icracıyı cebinden çıkaracak olağanüstü yorum yeteneği ve ses aralığına sahip oluşudur. Özellikle ''İsyankar şarkısında , bir orataçgil bestesinde, aşk tesadüfleri severdeki şarkılarında Teomanın paramparcasında vb. Cohen 'in papucunu dama atmıştır Müslüm Gürses. Okuduğu söze ruhuyla yaklaşan ve sanıldığının aksine çok sağlam bir kader inancına sahip olması ve onu 3 Türkiyeliden birinin sevmesi çiğerinden yükselen havanın yüreğindeki bütün damarlardan dolaşarak gırtlağına çarparak buğulu ve ıstıraplı bir edayla çıktığı bu büyük şarkıcı, ''Talih bizi yazmış kara deftere gideceğiz bir gün o meçhul yere'' öyle bir anlatır ki bunu hiçbir pop, klasik batı müzikçi rockçu yapamaz.

Müslüm Gürsesin bize söylediği en değerli şey;Garipler şarkısında ifadeleri bulan Babaileri, Şeyh Bedrettinleri hatırlatan, Mazlumların, mağdurların, haksızlığa duçar olmuşların sesi olan '' Hor görülenlerin Tanrım isyanıdır bu'' haykırışı, meselesi alın yazısı olan bir Babaidir Müslüm Gürses. Müslüm Baba, tıpkı Geyikli Baba, Duğlu Baba, İlyas Baba veya Üsküdari Horoz Baba gibi ' Tanrı İstemezse Yaprak Düşmezmiş' inancındadırlar. Sözü yol arkadaşı Muheterem Nur a bırakıyorum'' benim hayatım iki aşamadır Müslümden Önce Müslümden sonra. Allah sonradan bana gül demiş o benim için bir piyango gibi'...

Yazının tamamı bu adreste:www.zaman.com tr

1 kullanıcı bu konuya teşekkür etti. Teşekkür gönderenlerin listesi için tıklayınız.
xmen
Fanatik Üye
Fanatik Üye

MesajTarih: 23-Hzr-2009 / 00:27    Mesaj konusu: Re: ''Babailiğin isyankar şeyhi Müslüm Gürses''

eyvallah kardesım benım...........

Fanatik Üye
Fanatik Üye

Nereden: Gençlerbirliği
MesajTarih: 23-Hzr-2009 / 06:50    Mesaj konusu: Re: ''Babailiğin isyankar şeyhi Müslüm Gürses''

Şeyh Bedrettin'e bin selamlar.. Paylasım için tesekkürler.

Dürüst ol, insancıl ol, düşün öbür dünyayı
Bir karıncayı bile incitme sakın evlat

Evlat evlat evlat insan ol evlat
Evlat evlat evlat insan ol evlat
Kullanıcı profilini gör
atasayar
Sitemize Desteğiniz İçin Teşekkür Ederiz

Nereden: Acımasız Dünyadan (İzmir)
MesajTarih: 23-Hzr-2009 / 15:18    Mesaj konusu: Re: ''Babailiğin isyankar şeyhi Müslüm Gürses''

Babada İnancı yerinde Bir insandır
"Tanrı İstemezse Yaprak Düşmezmiş" dediğine göre her şeyin bilincinde olması gerek
haber için emeğine sağlık kardeş sağolasın

Kullanıcı profilini gör
clgnsedat
Fanatik Üye
Fanatik Üye

Nereden: manisa
MesajTarih: 23-Hzr-2009 / 18:05    Mesaj konusu: Re: ''Babailiğin isyankar şeyhi Müslüm Gürses''

müslüm babanın ağzından dökülen her söze dikkat etmek gerekir yeni nesil insanalrına bazen bu sözler tuhaf vede anlamsız gelebiliyor ama aslında çok anlamlı şeyler var tabi anlaya bilene. yazarıda tebrik etmek lazım çok güzel tedaylı bi şekilde paylaşmış anlatmış.

Üye
Üye

MesajTarih: 23-Hzr-2009 / 22:39    Mesaj konusu: Re: ''Babailiğin isyankar şeyhi Müslüm Gürses''

Hakikaten yazarın hakkını teslim etmek lazım. gerçekten Babayı çok iyi analiz etmiş. yazı çok uzundu ancak bu kadar yazabildim buraya.

Üye
Üye

MesajTarih: 05-Arl-2009 / 07:32    Mesaj konusu: Re: ''Babailiğin isyankar şeyhi Müslüm Gürses''

bazen sevgili müslümcü dostlarımız aşırı sevgiden olsa gerek çok eleştiriyorlar Babayı. oysa zaman gazetesi yazarının Müslüm Baba hakkındaki bu ayrıntılı neden sonuç ilişkisiyle yaptığı analiz bence onu eleştirmeden önce bir kez daha düşünmek gerektiğini ortaya koyuyor. her şey canlı performansına yada seçtiği şarkıların hep aynı olmasına bakılıp eleştrilmemeli bu beni çok yaralıyor. onu tüm yönleriyle tasavvur edip öyle fikir beyan etmeliyiz

Aktif Üye
Aktif Üye

Nereden: BİLSİNLER
MesajTarih: 05-Arl-2009 / 17:20    Mesaj konusu: Re: ''Babailiğin isyankar şeyhi Müslüm Gürses''

güzel bı makale döktürmüş helal olsun

Nereden: istanbul/adıyaman
MesajTarih: 06-Arl-2009 / 02:47    Mesaj konusu: Re: ''Babailiğin isyankar şeyhi Müslüm Gürses''

ervan kardeşim böylesi içten ve samimi yazılmış bir makaleyi bizimle payaştığın için sana sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

eyvallahh

nerdesin
Kullanıcı profilini gör
ervan403
Üye
Üye

MesajTarih: 06-Arl-2009 / 03:53    Mesaj konusu: Re: ''Babailiğin isyankar şeyhi Müslüm Gürses''

babacan1102 demiş ki:
ervan kardeşim böylesi içten ve samimi yazılmış bir makaleyi bizimle payaştığın için sana sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

eyvallahh

eksik olma Babacan. Türk müzik tarihine damgasını vurmuş bir sanatçının bu denli geniş bir analizi yıllardır yapılmamıştı. Hiç kuşkusuz, Babanın son yıllarda değişik atraksiyonlarla hiç gündemden düşmeyerek yeteneklerini başka tarzlarda da şarkı okuyarak sanatını icra etmesinin çok büyük katkısı olmuştur ulusal basında bu analizin yapılmasında. Hoş daha önce Baba doktora tezlerine araştırma konusu da olmuştu fakat bu gerçekten bambaşka olmuş. Orhan Gencebay ve Müslüm Gürses artık orta öğretim tarih kitaplarına bile girdi. Yeğenimin sosyal bilgiler kitabında görmüştüm arabeskin 80 li yıllarda nasıl hayat tarzı olarak orataya çıkışını ve en başarılı sanatçılarını (Müslüm Gürses, Orhan Gencebay) işlemiş.

Aktif Üye
Aktif Üye

Nereden: İstanbul
MesajTarih: 06-Arl-2009 / 03:57    Mesaj konusu: Re: ''Babailiğin isyankar şeyhi Müslüm Gürses''

baba gibisi gelmez be bizz müslümcüler cok şanslıyız alayına baba Rolling Eyes

Üye
Üye

Nereden: ağri
MesajTarih: 06-Arl-2009 / 17:03    Mesaj konusu: Re: ''Babailiğin isyankar şeyhi Müslüm Gürses''

elinize emeğinize sağlık gerçekten içten bir yaklaşım ama orda tek bir eksik görülmüştür MüSLüM GüRsEs şarkıcı değil Ses Sanatçısıdır söylediği her şarkı birer sanattır bunu unutmamak da gerek .... saygılarımlaa.....

SüperAktif Üye
SüperAktif Üye

Nereden: istanbul
MesajTarih: 07-Arl-2009 / 19:58    Mesaj konusu: Re: ''Babailiğin isyankar şeyhi Müslüm Gürses''

gerçektende güzel bir paylaşım gönlüne saglık babanın söyledigi her şarkıda bir anlam yakalamak gerek o şarkılar herşeyi anlatıyor zaten gerçekten güzel bir yazı eyvallah

Aktif Üye
Aktif Üye

Nereden: AnKaRaGüCü GeCeKoNDu dan
MesajTarih: 08-Arl-2009 / 21:01    Mesaj konusu: Re: ''Babailiğin isyankar şeyhi Müslüm Gürses''

atasayar demiş ki:
Babada İnancı yerinde Bir insandır
"Tanrı İstemezse Yaprak Düşmezmiş" dediğine göre her şeyin bilincinde olması gerek
haber için emeğine sağlık kardeş sağolasın

katılıyorum fatihime
Kullanıcı profilini gör
ervan403
Üye
Üye

MesajTarih: 11-Arl-2009 / 02:29    Mesaj konusu: Re: ''Babailiğin isyankar şeyhi Müslüm Gürses''

KUSTURDUNGONLUMU demiş ki:
gerçektende güzel bir paylaşım gönlüne saglık babanın söyledigi her şarkıda bir anlam yakalamak gerek o şarkılar herşeyi anlatıyor zaten gerçekten güzel bir yazı eyvallah

sağol kardeşim.

1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

Muslumcu.com & Muslum-Gurses.com & Muslumcu.net
Bu Site Müslüm Gürses'e Destek ve Hayranlarını Bilgilendirme Amaçlı Hazırlanmıştır.
Copyright © Müslüm Gürses Fan Club !! 2003 - ∞ !! - Kurucu: Bilal Bilgi
Forum - Arşiv - Haber - Şarkı Sözü - İnşaat Bölümü - Civil Engineering